torsdag 31 december 2009

London 4

I går var vi på musikal, vilket är ett måste när man är i London. För att få ett hyfsat pris så drar man tidigt på dagen iväg till Leicester Square och till ett hål in i väggen. Där kan man köpa överblivna biljetter till ung. halva priset. Vilket vi gjorde.

Det blev ett besök på Adelphi Theatre och Christmas Ratpack. Frank Sinatra, Sammy Davis Jr och Dean Martin återuppstod för en kväll. Fantastiska musiker, sångare och dansare. Jazzig musik som föll bloggaren på läppen. Man kan undra hur många begåvningar som finns på denna ö, när man vet att ett femtital andra musikaler pågick samtidigt runt Trafalgar Square?

Vädret? Typiskt brittiskt!

onsdag 30 december 2009

London 3

I väg så tidigt som möjligt, men inte före halv tio eftersom våra Oyster Card är betalade så att vi ska hålla oss ifrån rusningstiden på morgonen. Off peak alltså.

Två fantastiska hjälpmedel fanns med denna dag. De små paraplyerna som köptes in för engelska cats- and dogs dagar. En sådan var det denna tisdag. Det skulle komma snö men lyckligtvis blev det bara regn under dagen. Det känns som engelsmän och snö inte riktigt hör ihop.

Nåväl, vädret spelade mindre roll eftersom vi skulle till Madame Tussauds och träffa alla vaxkändisar som bor där. Var det några fler som hade planerat samma sak? Massor! Vi fick stå i en oändlig kö i två timmar innan vi fick träffa våra ”hjältar”. Det kändes dock bra eftersom alla i kön visade fantastiskt tålamod i sitt köande. Ingen trängde sig före och alla var glada.

Mest lik bland vaxdockorna var Angela Merkel och minst lik Madonna. Var det värt pengarna och köandet? Absolut!

Sedan blev det sen publunch (kommer att sakna detta när man kommer hem) innan vi styrde kosan till British Museum. Knökfullt där också. Varifrån kommer alla människor? Vi tittade på fantastiska antika föremål från Grekland och Egypten och undrade varför inte alla dessa finns kvar på ursprungsländernas muséer?

Sedan besöktes National Gallery vid Trafalgar Square, men vi hann bara med hälften av utställningarna innan man stängde. Dit ska vi tillbaka. Knökfullt med folk? Visst!

Man hade ett bra system där. I varje avdelning pekades 6 st tavlor av mer intresse ut, som man kunde koncentrera sig på.

Utmattade åkte vi hem via Picadilly Line. Tiotimmarsutflykter tar på krafterna. Knökfullt på tuben? Gissa?

måndag 28 december 2009

London 2

Marschkängor på! Morgonvädret var helt fantastiskt, fem plusgrader under en helt molnfri Londonhimmel. Promenaden gick via Earls Court Road och Cromwell Road, genom några Kensingtongränder norrut upp till södra delen av Kensington Gardens. Gröna gräsmattor och morgonpigga joggare mötte upp.

Det var svårt att låta bli att ta några bilder av Albert Memorial vars guld blixtrade i solskenet. Samtidigt unnade man Royal Albert Hall en rejäl yttre ansiktslyftning.

Med lätta steg vidare genom Hyde Park och fram till Speakers Corner. Tyvärr lyste alla agitatorer med sin frånvaro. Söndagar ska visst vara den stora talar- och diskussionsdagen.

Sedan gick vi hela Oxford Street ner till Regent Street utan att gå in i någon affär bortsett från ett toalettbesök i Selfridges magnifika varuhus. Trots att det var ”half price” överallt.

Soho i dagsljus känns något ofarligare än Soho på kvällen. Vi hamnade på puben The Crown, känd från ett tidigare Londonbesök. Den gången blev det några öl tillsammans med goda Bett-vänner. Nu blev det chicken-pajer och lika god öl. Promenader kräver dessa drycker!

Ut på nypigga ben som bar sällskapet genom Chinatown ner till Covent Garden. Trots det allt kylslagnare vädret avlöste gycklarna varandra på känt maner. Området är en härligt väldoftande del av London!

Sedan skulle vi gå ner till Themsen och fortsätta till Big Ben. Det var i alla fall tanken, men det blev inte så eftersom Tiina började frysa. Det avhjälptes med ett cafébesök på Costa vid Trafalgar Square. Vart har alla duvor tagit vägen? Ryktet säger att de har blivit bortjagade hur nu det går till.
På Costa drack vi en varsin magnifik, jätte-cappuchini!

Med ny värme i kroppen gick promenaden vidare längs The Mall upp till Buckingham Palace. Inte så imponerande slott men drottningen var i alla fall hemma. Flaggan var hissad?!

Plötsligt tog bensinen slut efter sju timmars promenad och Oyster fick göra sitt och ta oss snabbt och effektivt från Hyde Park Corner till Earls Court.

Reflektion. Jättemycket folk älskar att flanera i London. Hälften av dem fryser sina näsor röda eftersom de inte sätter på sig tillräckligt med kläder. Tänk själv, nollgradigt, tunna jeans och en T-shirt i full fart på cykel!

Londonlivet går vidare.

London 1

Det blev en mycket lugn överfärd i SAS-planet trots motvind och en kvarts snurrande över London. 2 tim och 20 min blev 3 tim men uppvägdes av en vidunderlig vy över den engelska huvudstaden eftersom det var helt molnfritt över metropolen. Vilken enorm stad!

Sedan blev det 45 min på Picadilly Line till Earls Court. Den blåa linjen med blå tunnelbanestänger :-) Tyvärr störde några gula dock :-( Från stationen var det ett hundratal meter till hotellet My Place. Typiskt engelskt, heltäckande mattor i massor, litet halvgjort och provisoriskt och fruktansvärt varmt i rummet när vi anlände. Det kändes som om veckans uppvärmning hade gjorts!

Vi var inte kvar länge utan drog ner värmen på elementet och tog tuben ner på stan. Picadilly Circus för första gången för Tiina.

Vi hann också med ett julsmyckat Carnaby Street och delar av synden i Soho innan vi hamnade på Bella Italia på Shaftesbury Street och en gudomlig pizza och en fantastisk Birra Moretti.

Sedan blev det ZZZZZZZZZZZ…

Vaknade av nyheterna som varnade för kaos under morgondagen. Det ska bli minusgrader och snöfall :-) Oj, oj, oj! Mössa ner och vantar på :-)

söndag 27 december 2009

Londonresa

Strax 11.00 som satts som avresetid från Polhemsgatan. God tid för att hinna ner till Arlanda och flyget till London. Lägg då också till att vi nu vet hur man enklast åker till parkeringarna Alfa och Beta. Det har varit dåligt med det vid tidigare tillfällen!
En vecka i London. Väderprognosen säger runt 0 grader hela tiden. Regnet kommer dock att lysa med sin frånvaro. Förhoppningsvis inte solen.
Oj, vad kul det ska bli. Fina marschkängor och ett gott humör!
London, here we come!

onsdag 23 december 2009

Dan före dan

Med en något ömmande axel och arm (vaccination igår) gör jag sista arbetsdagen före julaftonen. Hemma är alla presenter inköpta och inslagna i paket (underbara Tiinas förtjänst). Köttbullarna och de finska rotsakslådorna (morot och kålrot) tillagades igår. Skinkan väntar i dag på griljering. I kväll besöks dotter nr 2 och hennes familj i det alltmer tillfixade huset i Lexe.

Läser Bosse Anderssons debattartikel i Diu nr 8/2009 Kursplaner för bakåtsträvare. Håller med honom att de nya mera föreskrivande kursplanerna kan, tillsammans med fler centrala prov, ett nytt betygssystem och ökad kontroll från skolinspektionen innebära en smygkvantifiering. Hur mycket kan strävansmål egentligen mätas och kontrolleras? De som nu kallas mål i ämnets syfte.
Kvalitativ kunskap kan inte indelas i "att kunna" eller "inte kunna" och är därmed svåra att mäta.

Magert är det också i kursplaneförslagen angående den digitala kompetensen. Jämfört med de norska skrivningarna i alla ämnen om hur IKT kan integrerars så är de svenska kursplanerna tunna. Fantastiskt egentligen när de flesta elever i svensk skola inom några år förmodligen kommer att bära med sig en egen dator till alla lektioner. Förhoppningsvis kommer det att påverka mer än bristen på skrivningar om den digitala kompetensen i våra styrdokument. Men dåligt är det och bakåtsträvande.

Eller som Peter Becker och Mikael Andersson skriver i samma tidskrift:

En ny generation av unga vuxna börjar sitt inträde i arbets- och samhällsliv. Detta är den första generationen som under hela sitt liv levt i ett samhälle med IKT. För dem och och för efterkommande årskullarna är IKT ett naturligt inslag i vardagen- och måste vara så även i en relevant skola. Detta leder till att det är nödvändigt att lägga ett IKT-perspektiv i det pågående arbetet med uppdatering av läro- och kursplaner. Detta perspektiv kan inte reducera IKT till ett ämne eller till ett verktyg. De nya läro- och kursplanerna måste präglas av en övergripande helhetssyn på IKT och den funktion tekniken spelar i vårt nutida samhälle.

Det räcker inte att konstatera att vi har ett samhälle med stora informationsmängder, när de som till stor del är med och producerar denna information är elever via den s.k. sociala webben.

IKT-användning bör arbetas in i alla svenska kursplaner som en övergripande färdighet. Ett sätt är att komplettera övriga färdighetsmål med "färdigheten att använda digitala verktyg för att bland annat samla och bearbeta information, samarbeta med andra elever och lärare, samt redovisa uppnådda kunskaper".

Något för ansvariga att fundera över i stället för att hävda att skolan står och faller med antalet lektorer!?

söndag 13 december 2009

Text till omslag

Ja, då börjar projektet "Att skriva 10 jazzlåtar" som startade i mars 2009 att bli klart. I morgon görs omslaget med föjande text:

I mars 2009 började jag utsätta jag mig för ett experiment, ett musikaliskt sådant. Jag ville skriva tio jazzlåtar trots min totala oerfarenhet av komponerande.

När väl beslutet var taget tog jag mig an uppgiften med den maniskhet som ofta utmärker mig.
Hemma i soffan och på resa i husbilen genom Sverige och Europa blev dom till med hjälp av den kära gitarren och en inköpt Dynasonic PDR-1 (Portable Digital Recorder). Jag upptäckte nämligen ganska tidigt att ”goda idéer” har en tendens att försvinna om man inte dokumenterar dem på något sätt.

Andra steget var att få ner dom på papper. Noter kallas det, men hur skriver man noter när man aldrig har sysslat med detta? Jo, man skaffar sig ett notskrivningsprogram (Finale) och sätter igång och envist lär sig (med hjälp av en tålmodig Herr Dunker).

Ett halvår tog allt detta och det var väldigt högtidligt när jag stod med bunten i handen och insåg att jag hade genomfört det som var tanken.

I bakhuvudet fanns dock hela tiden funderingar om att spela in de små kompositionerna och nu uppstod frågan:
Vilka vill göra det?

Frågan gick inte helt otippat till mina gamla spelkamrater Håkan Jonsson och Stefan Bergkvist. För det första är dom skickliga musiker och för det andra snälla människor!
För när en manisk entusiast kommer dragandes med tio inte alltför traditionellt skrivna jazzlåtar krävs just dessa karaktärsdrag hos de medverkande musikanterna, kvalitet och snällhet, samt några nypor tålamod.

Repetitioner blev det i Håkans garage. Trevligt hade vi men lokalen blev kallare och kallare att vara i under hösten och när det var dags för inspelningsledare Tomas Dunker att trycka på record-knappen så misslyckades mycket eftersom musikanterna helt enkelt höll på att frysa ihjäl.
Så även Herr Dunker!

Skam den som ger sig. Garagebandet blev ett källarband eftersom inspelningsstudion flyttades in till Håkans källare och värmen och där lyckades de fyra gentlemännen spela in de jazzkompositioner som härmed kan avnjutas!

Trevlig spis!

Baksidestext

T.T.T.

1. Sus2 6.13
2. Lugano Dreams 4.43
3. Tafflig Shuffle 5.42
4. Waltz Jazzico 7.16
5. Skynda, skynda! 5.56
6. Oiseau de l’eau 6.07
7. Sambassimo 5.22
8. Awkward Blues 5.59
9. Tiina 3.02
10.Mr DR 5.25

Alla låtarna skrivna av Honken Holmqvist

Musiker:
Honken Holmqvist (gitarr)
Håkan Jonsson (hammondorgel)
Stefan Bergkvist (trummor)

Inspelning:
Tomas Dunker

Omslag:
Tommy Riswall

Foto:
Stefan Bergkvist

Sandviken dec 2009

fredag 11 december 2009

Studiebesök

SKL:s utbildningsberedning och riksdagens utbildningsutskott intresserade av IT i Sandviken.

Maria Stockhaus, ordförande i SKL:s utbildningsberedning och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sollentuna och Mats Gerdau, moderat riksdagsledamot i riksdagens utbildningsutskott besökte Sandviken under fredagen. Man ville titta mer hur man ska kunna stötta IT-utvecklingen i skolan i framtiden.

Efter visst krångel med tåget (signalfel i Tierp) skjutsade jag till Kungsgårdens skola där besökarna fick se ”skriva sig till läsning- konceptet” som man var mest intresserade av.

Rektor Jennika Pettersson och lärarna Mona Wiklander och Annica Brodin tog emot och berättade om den metod som visat sig så framgångsrik när det gäller läs- och skrivinlärning. Stockhaus och Gerdau visade stort intresse och ställde många och initierade frågor när de gick runt i klassrummet. Eleverna vid datorerna skrev med stor flit och glädje. Många lärde sig hur julskinka stavas.Talsyntesen och det ljudande tangentbordet gjorde sitt för att stödja de små ettorna i deras knäckande av läskoden.

Den pedagogiska diskussionen fortsatte över risgrynsgröt och välsmakande skinkmackor. Skolans luciatåg under ledning av Zanna Landström lussade för en engelsk skola via Skype. Besökarna såg belåtet på när IT-stödet användes enkelt och naturligt.

Samtalet fortsatte vid kaffe och Monas lussebullar och kom att handla om skolutveckling i allmänhet och IT-stödet i synnerhet.

Nöjda besökare tog sedan tåget till huvudstaden efter en liten omväg och glimt av Göransson Arena.

Läs Mats Gerdaus skolblogg

torsdag 10 december 2009

Nätverkande

Tänk vilka fantastiska förutsättningar för nätverkande man har genom den sociala webben.

Senaste exemplet är kommunens arbete med 1-1. Utan nätverk är det lätt att man blir isolerad och försöker lösa alla problem själv, att börja från början gällande alla frågeställningar både tekniska och pedagogiska. Nu behöver man inte det gudskelov!

Sedan några veckor tillbaka byggs det ett nätverk utgående från IT-strateg Torbjörn Stråhle i Gävle. Västerås, Botkyrka, Eskilstuna, Umeå, Norrköping och Malmö är kommuner som anslutit sig tillsammans med Gävle och Sandviken.
Och i dag efter att ha läst mitt inlägg på Framtidens Lärande även Vallentuna (förhoppningsvis).

Det är tänkt att vårt gemensamma arbete kommer att ligga på Gävle Kommuns projektplattformställe som använder sig av MS SharePoint. Ser fram emot detta närverkande. Speciellt när jag idag fått reda på att Gymnasieskolan i Sandviken under 2010 kraftigt kommer att öka antalet 1-1-datorer:-)

Nice!

torsdag 3 december 2009

Resa till Stockholm

Vintern är här. Om man nu med vinter menar några minusgrader och en sol som glädjer en med sin korta närvaro under några timmar.

Så är fallet när det regionala tåget "tuffar" fram genom det uppländska kulturlandskapet mellan Tierp och Uppsala i riktning mot huvudstaden. Jag har lyckats hitta en plats med ett eluttag inom räckhåll. Därav skrivandet i bloggen.

Jag är på väg till Stockholm och ett seminarium i DiU:s regi. Det är i UR:s lokaler på Tulegatan och handlar om att skriva sig till läsning. Mycket av det är man ju uppdaterad i eftersom jag är arbetskamrat med en av guruna inom detta pedagogiska område, Mona Wiklander.

Men seminarieresan ger också tillfälle att träffa styrelsen i Datorn i Utbildning "live"efter ett antal smått kaotiska styrelesemöten via Skype. Efter seminariet blir det gemensam middag, som jag ser fram emot.

Morgondagen kommer att innehålla ett möte på YBC i Nacka. Där ska det diskuteras skrivningar rörande digital kompetens i de nya föreslagna kursplanerna. Fortsatta diskussioner som tar avstamp från en facebookgrupp som har varit igång någon vecka och rönt stort intresse.
Spontant måste jag säga att det jag läser i kursplanerna gör mig besviken och litet uppgiven. Ganska litet skrivet och det som skrivs luktar tillbakagång och nittiotal (förra seklet, alltså :-(

Tyvärr kan jag bara med halva dagen eftersom jag vill hinna hem och vara delaktig i ett möte med Pulsen, som handlar om e-legitimationsinloggning i vår nya e-tjänst för barnomsorgen. Det vankas tårta också. Får återkomma till det.

Härligt väder alltså, det är bara SJ som hjälper till att dra ner mungiporna en aning. Inte en fungerande toalett på hela tåget :-(